Biuletyn PW / Nauka i Dydaktyka / Nauka / Naturalny aromat różany z Politechniki Warszawskiej

Naturalny aromat różany z Politechniki Warszawskiej

Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej opracowali dwie innowacyjne technologie wytwarzania naturalnego aromatu różanego przez drożdże. Metody są odpowiedzią na rosnące potrzeby branży kosmetycznej i perfumeryjnej.

Ważnym pod względem wykorzystania w przemyśle perfumeryjnym związkiem aromatycznym jest 2-fenyloetanol (2-PE) - alkohol o zapachu różanym. Oprócz tego, substancja ta ma zastosowanie także jako dodatek smakowy w przemyśle spożywczym np. w cukierkach, pączkach, napojach czy gumach do żucia, czy też jako konserwant w przemyśle farmaceutycznym. Większość 2-PE dla celów przemysłowych jest produkowana na drodze syntezy chemicznej, w trakcie której generowane są toksyczne odpady.

Jednak, ze względu na wzrastającą wrażliwość społeczeństwa na problemy ekologiczne istnieje potrzeba poszukiwania nowych metod produkcji 2-PE przyjaznych dla środowiska. Obecnie tylko niewielką część 2-PE otrzymuje się poprzez ekstrakcję z płatków róży, gdyż jest to bardzo kosztowny sposób produkcji. W tej sytuacji obiecującym wydaje się być wykorzystanie metod biotechnologicznych spełniających kryteria opisane m. in. w dyrektywie Rady WE (The Council of the European Communities. Council Directive 88/388/EEC of 22 June 1988), że za naturalne substancje uważa się nie tylko związki wydzielone ze źródeł naturalnych poprzez zastosowanie procesu fizycznego np. ekstrakcji, lecz także otrzymane w wyniku biotransformacji przeprowadzonej przy użyciu enzymów lub mikroorganizmów. Jest to szczególnie korzystny sposób produkcji aromatów dzięki: łagodnym warunkom, w jakich przebiega proces, braku powstawania toksycznych produktów ubocznych, czy wreszcie „naturalnemu" statusowi otrzymywanego produktu.

Naukowcy z Katedry Biotechnologii Środków Leczniczych i Kosmetyków Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej opracowali dwie innowacyjne technologie wytwarzania naturalnego aromatu różanego przez drożdże. W ramach tych technologii pozyskiwane są dwa naturalne surowce kosmetyczne: aromat różany (2-PE o czystości ≥99% (GC)) oraz bioferment (unikalny przefermentowany przez drożdże olej roślinny wzbogacony o 2-PE, posiadający właściwości nawilżające i regenerujące). W procesie wykorzystywane są materiały o statusie GRAS (Generally Recognized As Safe) dzięki czemu produkt końcowy można uznać za naturalny.

Obecnie trwają prace nad stworzeniem olei bogatych w substancje aktywne również pochodzenia drożdżowego m.in. barwniki karotenoidowe, jak β-karoten, astaksantyna, torulen, które również mogły by znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym lub spożywczym.

Źródło i zdjęcia: dr inż. Karolina Chreptowicz, dr Jolanta Mierzejewska, Wydział Chemiczny PW

CYTAT TYGODNIA

"

Ważniejsze od robienia wszystkiego tak jak trzeba,
jest robienie tego co trzeba

Peter Drucker

"

22
Lis

Szlachetna Paczka w PW

08:00 - 10 Gru 08:00

9
Gru

Wampiriada - zbiórka krwi

09:00 - 14:00

9
Gru

Przyszła perspektywa UE 2021-2027 - warsztaty

12:00 - 14:30

14
Gru

Współczesne wyzwania zarządzania projektami

15:00 - 17:00

27
Wrz

TRIZ Future 2022

08:00 - 29 Wrz 19:00

KONTAKT

Biuletyn Politechniki Warszawskiej

ul. Polna 50, 00-644 Warszawa

Tel. 22 234 71 81

Biuro Komunikacji i Promocji Politechniki Warszawskiej

REDAKCJA

Biuletyn Politechniki Warszawskiej
Wydawnictwo elektroniczne skierowane do społeczności Uczelni redagowane przez Biuro Komunikacji i Promocji.

Zapraszamy do zgłaszania wydarzeń!

Redakcja Biuletynu Politechniki Warszawskiej

DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI